Ce cutie sa alegem la masina – manuala sau automata?

Daca o persoana este in cautarea unei masini noi, trebuie sa incerce sa gaseasca cel mai bun pret, daca are si oarece indoieli. Prima se leaga de costurile de intretinere, mai ales de eficienta la consum. E normal sa se gandeasca la asta, multi iau in calcul, in primul rand, consumul unei masini.

Daca vrea sa economiseasca la reprezentanta auto, dar si la pompa, se spune ca ar fi o idee buna sa cumpere o masina cu o cutie de viteze automata. Specialistii spun ca sunt mai ieftine si consuma mai putin.

Transmisia automata a depasit transmisia manuala datorita unui concept care se numeste CVT, adica transmisie cu variatie continua.

Pentru a fi intelesi, partea mecanica a acestui concept difera de cea a unei transmisii automate, dar pentru soferi, principiile sunt aceleasi. Spre deosebire de transmisiile clasice care au un numar fix de viteze, transmisia cu variatie continua ofera o eficienta maxima a consumului.

Si transmisia automata traditionala bate la capitolul eficienta transmisia manuala. Motoarele moderne tind sa aiba mai multe trepte de viteza inainte decat acum cativa ani (Honda va oferi transmisia cu 11 trepte si 3 ambreiaje!). Acestea produc acelasi nivel de putere la roti la viteze mici, in asa fel incat consuma mai putin.

Mai mult, producatorii au reusit sa puna in practica tehnologii noi in domeniul transmisiei automate. Motivul este, binenteles, unul economic. Sunt tari in care masinile cu transmisie automata sunt majoritare pe strazi, asa ca mai toti producatorii sunt in cautarea largirii acestei piete.

Ca sa nu se mai spuna despre impactul mult mai mic la capitolul poluare, domeniu in care legile devin din ce in ce mai drastice. Daca, o persoana se gandeste la eficienta si economie, o masina cu cutie automata va fi, de acum incolo, masina pe care o cauta.

In concluzie, de ce sa cumpere cineva o masina cu transmisie manuala, daca nu ii este garantat un consum mai mic? Daca isi doreste o transmisie care sa-i ofere mai mult control asupra masinii si puterii pe care o trimite catre roti, atunci trebuie sa achizitioneze una manuala.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.