Verificarea si intretinerea corecta a anvelopelor

Una din cele mai importante verificari pe care soferii sau posesorii de masini trebuie sa le faca inainte de a pleca la drum este verificarea anvelopelor. Anvelopele, fie ele de vara, de iarna sau mixte au o durata de viata oarecum fixa, insa depinde de gradul de folosire, de drumurile pe care soferul le frecventeaza, de mai multe considerente. Asadar, verificarea periodica a anvelopelor poate prelungi durata de viata a acestora si poate duce la importante economii.

Pentru a nu circula cu anvelopele uzate, se va verifica gradul de uzura al acestora, pentru a elimina riscul unei pene sau a producerii unei explozii in rulaj.

In cazul anvelopelor de vara, se admite adancimea minima de 1.6 mm a profilului iar la anvelopele de vara, adancimea minima trebuie sa fie de 4 mm. Trebuie verificata si presiunea din anvelope pentru ca acestea nu trebuie umflate prea mult sau prea putin. Sunt trecute toate datele necesare determinarii presiunii nomibale in cartea masinii iar masurarea se face cu anvelopa in stare rece, inclusiv a rotii de rezerva. In cazul circularii cu presiune prea mare a anvelopelor, se poate produce o uzura suplimentara a benzii de rulare, se poate vorbi de o aderenta scazuta si de un autoturism foarte greu de controlat. Rulajul cu presiune prea mica determina uzura timpurie a anvelopelor si scaderea randamentului tractiunii, plus cresterea consumului de combustibil.

Este necesara si verificarea geometriei si echilibrarea rotilor periodic, in cadrul unui service auto sau a unei vulcanizari. Anvelopele uzate trebuie inlocuite la norma de rulaj sau la durata de folosinta. Anvelopele noi trebuie achizitionate o data la 4-5 ani. La o vechime mai mare de 6 ani a anvelopei, folosirea acesteia devine nesigura iar primele semne care denota aceasta uzura sunt fisurile de pe flancuri sau de pe suprafata de rulare.

Soferii trebuie sa ia in calcul si faptul ca anvelopele rotilor din fata se uzeaza diferit de cele din spate, in functie de greutatea automobilului. De aceea, se recomanda ca rotile din fata sa fie schimbate periodic cu cele din spate, daca sunt de aceeasi marca si acelasi model, cu dimensiuni si profile identice.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.