Cum pregatesti autoturismul pentru venirea primaverii?

Asa cum garderoba este pregatita pentru venirea primaverii, casa se curata pentru venirea anotimpului cald, si autoturismul trebuie pregatit pentru sezonul cald. Primavara masina trebuie pregatita pentru a se adapta noilor conditii meteo si nu numai. Conducatorii auto trebuie sa respecte cateva reguli de baza in acest sens, iar specialistii vin cu sfaturi utile pentru a-i ajuta.

Schimbarea anvelopelor de iarna cu cele de vara

Primul si cel mai important pas pentru a pregati masina pentru sezonul cald este schimbarea cauciucurilor. Din pacate, peste 15% din soferii din Romania circula tot timpul anului cu anvelopele de iarna, un obicei nu doar costisitor, ci si periculos si daunator pentru pneuri care se tocesc mai repede. Studiile arata ca atunci cand temperatura de afara creste peste 7 grade C, distanta de franare a pneurilor de iarna este cu pana la 2.5 metri mai mare decat distanta de franare a pneurilor de vara.

In plus, pentru ca anvelopele de iarna devin rigide la temperaturi mari, acestea ofera o aderenta mult mai scazuta, crescand riscul acvaplanarii. Pentru ca sunt gandite numai pentru gheata si zapada, aceste anvelope nu evacuaza apa de pe asfalt si implica riscuri mari ale producerii accidentelor.

Verificarea franelor si schimbarea uleiurilor si filtrelor

O data cu venirea primaverii, este necesar ca proprietarii de masini sa verifice franele urmarind distanta de franare a lor sau ascultand daca se aude un zgomot de franare, sau chiar prezentarea la un specialist pentru inlocuirea placutelor de frana daca este necesar.

Nu in ultimul rand, se recomanda schimbarea uleiului de motor si filtrului de ulei. Un filtru de ulei murdar poate duce la scaderea presiunii uleiului si uzura motorului.

Ultimii pasi importanti pentru pregatirea masinii pentru primavara

Pentru a pregati in mod corespunzator masina pentru anotimpul rece, este foarte important sa fie respectati urmatorii pasi:

  • inlocuirea lichidului de parbriz cu un produs cu proprietati antistatice, antiaburire si anticoroziune;
  • verificarea nivelului antigelului si completarea acestui lichid;
  • inlocuirea stergatoarelor in cazul in care, din cauza temperaturilor scazute si-au pierdut elasticitatea sau s-au rupt;
  • spalarea masinii in mod corespunzator.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.