Importanta si necesitate efectuarii inspectiei tehnice periodice

Orice masina care circula pe strada trebuie sa se afle in cele mai bune conditii de siguranta astfel incat sa nu puna in pericol viata celorlalti participanti la trafic. Conducatorul auto are datoria de a face in mod periodic reviziile, dar si de a se prezenta la orice service autorizat in cazul in care semnaleaza o defectiune tehnica.

Legislatia europeana in vigoare ii obliga pe soferi sa efectueaza inspectiile tehnice in mod regulat, in caz contrar nu mai au voie sa circule cu masina pe strada. Aceste inspectii sunt de fapt niste teste pe care masina trebuie sa le treaca inainte de a primi avizul de libera circulatie. Orice autoturism trebuie sa indeplineasca aceleasi standarde de siguranta altfel nu va reusi sa treaca inspectia tehnica, iar proprietarul va trebui sa remedieze problemele existente.

In cazul in care ITP-ul urmeaza sa expire, iar conducatorul auto se afla intr-o alta tara decat cea in care masina a fost inmatriculata, acesta poate sa faca revizia in orice stat membru al Uniunii Europene fara nici cea mai mica problema. Centrele autorizate au obligatia de a verifica sistemul de franare si de a constata daca exista sau nu defectiuni ce pot provoca adevarate accidente rutiere. Soferul este obligat sa aiba in permanenta asupra lui documentele care atesta efectuarea reviziilor periodice in asa fel incat sa dovedeasca buna functionalitate a autoturismului.

Importanta reviziilor tehnice periodice este aceea de a salva viata participantilor la trafic.

In urma unor studii efectuate s-a ajuns la concluzia ca peste 1200 de oameni mor din cauza unor accidente in care au fost implicate masini ce prezentau defectiuni tehnice grave, defectiuni care putea fi descoperite daca se respectau normele in vigoare.

Autoritatile locale sunt intransigente in cazul expirarii ITP-ului ceea ce inseamna ca soferii au parte de amenzi usturatoare in cazul in care sunt prinsi fara sa aiba asupra loc inspectia tehnica efectuata la zi. Mai mult decat atat, masina nu mai are voie sa circule pe strada din acel moment fiind nevoie de o platforma care sa o tracteze pana la cel mai apropiat centru ceea ce reprezinta o cheltuiala in plus pentru sofer.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.