Una dintre cauzele banale dar extrem de frecvente ale evenimentelor neplăcute din traficul rutier o constituie efectuarea defectuoasă a depășirii altui autovehicul. Aceasta are în spate și alte explicații adiacente: necunoașterea și nestăpânirea cunoștințelor elementare care reglementează condițiile depășirii, viteza și graba în trafic, neatenția, oboseala, distragerea generată de vorbitul la telefon sau de trimisul mesajelor de pe telefon în timpul condusului, teribilismul și șofatul agresiv, în concluzie, superficialitate în asumarea unei conduite corecte odată ajunși la volan. Toate cele enumerate mai sus creează premisele periculoase ale unor accidente ce se pot solda nu doar cu daune materiale, distrugeri costisitoare, dar chiar cu răniți și decese. Nu puține sunt situațiile în care suntem martorii unor astfel de evenimente, în care urmărim terifiați cu privirea cum cei de poliție, ambulanță și pompieri încearcă să salveze ce se mai poate și să preîntâmpine declanșarea, în lanț, a altor incidente, cum cei de la tractari auto Bucuresti sau tractari auto sector 1 (disponibili la adresa www.alotractari.ro) se străduiesc să degajeze drumul și să transporte rămășițele unei mașini avariate la cel mai apropiat service.
Regulile unei depasiri efectuate in conditii de siguranta:
Să ne reamintim, în cele ce urmează, care sunt regulile elementare ce trebuie să guverneze efectuarea unui depășiri corecte și efectuate în condiții de siguranță. Imperativul inițial rămâne asigurarea: te asiguri dacă din față vine mașină, dacă, din spate, nu cumva cineva este deja antrenat într-o depășire și se apropie cu viteză de tine. Apoi, nu uita de semnalizare. Intenția de depășire trebuie semnalizată în timp util, înainte și nu când deja te-ai angajat în depășirea celui din fața ta. Reglarea și adaptarea vitezei la situația de depășire este o altă condiție indispensabilă efectuării unei manevre corecte. După ce te încadrezi în stânga celui pe care dorești să îl depășești, accelerezi pentru a-l depăși și continui până în momentul în care te-ai îndepărtat suficient pentru a crea o distanță sigură față de cel lăsat în urmă, apoi semnalizezi dreapta și revii pe direcția de mers. Nu ignora, după ce ai depășit, pe cei ce se află deja înaintea ta, în trafic. Viteza trebuie adaptată nu doar la impulsul depășirii, ci și la reînscrierea pe bandă, în șirul de mașini.
Există multe imprudențe făcute de șoferii care execută brusc manevrele de depășire: semnalizează prea târziu (sau deloc!), taie brusc calea celui din față, execută o serie de depășiri agresive și fac slalom printre mașinile aflate în trafic. Din nefericire, în multe situații, cei care conduc corect ajung victimele colaterale ale inconștienței celorlalți. Pentru a evita o astfel de situație, trebuie respectată regula maximei prudențe în trafic, o exersată și mereu în alertă atenție distributivă și încercarea de a anticipa mereu posibilele disfuncții și incidente din trafic.