Somolenta la volan: cum pot fi evitate posibilele accidente?

Somnolenta la volan este o problema majora care poate pune in pericol atat viata soferului, cat si viata celorlalti participanti la trafic. Este esential ca oamenii sa recunoasca semnele si sa ia masurile necesare pentru a ajunge in siguranta la destinatie. Multi soferi subestimeaza importanta de a face pauze regulate in timpul calatoriilor lungi. Peste 90% din informatiile necesare pentru conducere trec prin ochi, asa ca soferii ar trebui sa evite sa se lase coplesiti de oboseala si sa invete sa anticipeze semnele pentru a sti cand este momentul optim pentru a se opri.

Somnolenta la volan – semne, solutii

Primele simptome de avertizare ale oboselii ochilor si, astfel, ale somnolentei sunt: senzatia de disconfort, privirea fixa, senzatie de ochi uscati, clipi mai dese, senzatia de pleoape grele, vedere incetosata, sensibilitate redusa la contraste. Prin urmare, este important sa se faca pauze de minim 15 minute, timp in care ochii ar trebui sa se inchida cat mai des.

Tensiunea ochilor este cea care reduce campul vizual (cu atat mai mult cu cat este asociata cu viteza mare) si care reduce reflexele sau face ca traiectoria sa fie mai dificil de intretinut. La un nivel intens de oboseala, efectul este acelasi cu prezenta a 0,8 g de alcool in sange.

Pentru a limita riscul de somnolenta in timpul calatoriei, soferul trebuie sa fie in cele mai bune conditii fizice:

  • sa fie odihnit, adica dupa un somn bun. Ar trebui sa se evite conducerea dupa o zi de munca si mai ales conducerea pe timp de noapte.

  • sa stea confortabil in spatele volanului, regland corect scaunul si spatarul;
  • sa nu inceapa calatoria cu stomacul gol si sa nu uite sa bea apa in timpul calatoriei pentru a se hidrata.

Exista anumiti factori care promoveaza, si chiar agraveaza, oboseala asa ca ar trebui evitati pe cat posibil:

  • o masa prea bogata: o masa prea grea si / sau completata cu alcool

  • ventilare / incalzire / aer conditionat: o ventilatie slaba poate accentua starea de oboseala. Acesta este si cazul incalzirii in exces sau a racirii.

  • medicamente: unele medicamente nu sunt recomandate, altele sunt incompatibile cu conducerea. Pictogramele (vizibile pe ambalaj) sunt cele care informeaza rapid asa ca soferii trebuie sa fie atenti la toate informatiile.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.