Istoria marcii de autovehicule Skoda

Fondata in 1859, Skoda a avut o istorie foarte interesanta, atat ca producator auto de stat, cat si ca privat. Pana in 2016, vanzarile masinilor Skoda au ajuns la 1,13 milioane de unitati, iar profitul a crescut cu 6,5%. Dar, cum a ajuns acest producator ceh sa aiba un succes atat de rasunator? Mai jos sunt cateva dintre cele mai interesante detalii cu privire la istoria fascinanta a marcii.

Skoda a fost infiintata in 1859 sub numele de Laurin & Klement ceea ce inseamna ca brandul se numara printre cei mai vechi producatori de masini alaturi de Daimler, Opel, Peugeot si Tatra.

Compania a inceput mai intai sa produca biciclete si apoi s-a mutat la motociclete. Prima motocicleta Skoda creata a fost numita „Motocicleta” si era alimentata de un motor montat pe ghidon. Totusi, aceasta inventie s-a dovedit a fi extrem de periculoasa asa ca s-a sistat productia. Motocicleta Slavia a aparut in 1899 si multi considera brandul Skoda drept creatorul motocicletei. In 1900 a fost construita prima fabrica de motociclete din Europa Centrala.

Pana in anul 1905, brandul Skoda a inceput sa creeze si masini, devenind cel de-al doilea cel mai vechi producator de masini din tarile cehe, dupa Tatra. Primul model lansat cu mare succes a fost Voiturette A.

Denumirea Skoda devine oficiala in anul 1925 dupa ce Skoda Works, producatorul de arme, a cautat sa-si extinda baza de fabricatie si a obtinut domeniul Laurin & Klement. Dupa acest moment, toate masinile au fost fabricate sub marca Skoda.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial din cauza ocupatiei Cehoslovaciei, Skoda Works a fost transformata in fabrici pentru a servi poporului german. Au fost produse componente pentru vehicule de teren militare, avioane militare si alte alte parti ale armelor. Fortele aeriene din Marea Britanie si SUA au bombardat fabrica in mod repetat intre 1940 si 1945. Totul s-a sfarsit in aprilie 1945 cu o distrugere aproape completa a fabricii si cu aproximativ 1.000 de morti sau raniti.

Skoda a lansat de-a lungul timpului unele dintre cele mai apreciate modele de pe piata devenind un brand extrem de apreciat fapt pentru care ramane constant in top in ceea ce priveste sondajele de satisfactie a clientilor ceea ce reprezinta un mare atuu pentru producatori. Cele mai noi modele asteptate cu interes de cumparatori sunt SUV-ul electric, versiune plugin a Skoda Superb in 2019, dar sa Skoda Yeti, Octavia si masina din orasul mic, CitiGo.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.